Vooruitblik naar 2021

Vooruitblik naar 2021

Over Belfinity
28 Dec 2020

Wat een jaar hebben we achter de rug! Door mijn carrièrewending begin maart had ik er al wel op geanticipeerd dat 2020 een speciaal jaar zou worden, maar nooit gedacht om in zo’n achtbaan terecht te komen. Een onderneming opstarten in een economie dat in lockdown gaat is toch wel zeer uitdagend en vraagt veel veerkracht en doorzettingsvermogen. Dit heb ik ook gezien bij collega-ondernemers en toch wel petje af voor de competenties waarover we beschikken binnen ons Vlaamse ondernemerslandschap.

Als ik voor mezelf mag spreken als starter in dergelijke omstandigheden, dan waren er 2 zaken opvallend: ten eerste, zaken doen zonder persoonlijk contact bleek onmogelijk. Als starter heb je vertrouwen nodig en moet je de mensen persoonlijk ontmoeten, daar kan geen enkele online meeting tegenop. De opdrachten die ik uiteindelijk heb kunnen uitvoeren, zijn voor klanten die ik heb kunnen ontmoeten tussen de eerste en tweede lockdown. Ten tweede, is toch gevoel of eerder “gut feeling” te volgen in zaken of mensen met wie je samenwerkt. Ik heb dit jaar ook een aantal keer “neen” moeten zeggen, hoewel het mij al meteen meer zou opgebracht hebben. Het voelde gewoon niet goed. Deze 2 elementen, persoonlijk contact en “gut feeling” zijn voor mij als beginnende ondernemer belangrijke lessen, maar dit is natuurlijk heel persoonlijk en staat in geen enkele handleiding.

Dus is 2020 wat ik ervan verwacht had? Absoluut niet! Zeer trage start, veel gesloten deuren, veel twijfel maar anderzijds ook veel boeiende nieuwe contacten, nog nooit zoveel bijgeleerd op korte tijd en doorgezet dankzij mijn “believers” die mij moed gaven.

Maar laten we eens breder kijken naar het voorbije jaar: verplicht thuiswerken, digitalisering zet zich door en wordt sterk aangemoedigd, de nieuwe werkplek moet goed beveiligd worden, mensen moeten zich aanpassen aan die nieuwe manier van werken en extra voorzichtig zijn om geen datalek of cyber incident te veroorzaken. De omstandigheden zijn precies wat ik beoogde – en zijn er alleen nog sneller gekomen - begin maart toen ik Belfinity’s tagline “secure paperless workplace” bedacht. Dus ik geloof oprecht dat ik nog vele organisaties richting papierloos en beveiligd werken op weg kan zetten.

Anderzijds geloof ik ook dat de toekomst er één zal zijn van samenwerking in plaats van competitie. Mijn expertise kan een probleem soms niet volledig oplossen. Afhankelijk van de problematiek van de klant zal het nodig zijn om samen te werken met organisaties die competenties hebben in een ander domein. Door dat samen te voegen, stellen we ons wendbaar op en kunnen we een totaaloplossing bieden voor het probleem van de klant. Hier geloof ik heel sterk in en ik kijk er al naar uit de eerste succesvolle case te delen met jullie.

Organisaties zullen meer en meer bereid zijn om samen te werken met kenniswerkers, in een freelance model of op projectbasis ‘ad hoc’. Dit is voor beide partijen win-win! Voor de kenniswerker omdat die in een nieuwe omgeving komt, nieuwe mensen leert kennen en nieuwe uitdagingen kan aangaan en voor het bedrijf omdat je veel ervaring en externe expertise kan aantrekken.

Wat brengt 2021 ons verder? Verandering en bijgevolg aanpassing zullen de constanten zijn, het gaat nu zo snel dat het absoluut noodzakelijk is ervoor te zorgen dat iedereen nog mee is. Bij- of omscholing wordt hier dus cruciaal. We gaan niet meer terug naar het traditionele kantoorwerken, maar zullen ook niet volledig thuiswerken. Het hybride werken (combinatie thuis en kantoor) zal bijna overal mogelijk worden. Digitalisering zal zich verder doortrekken en bijgevolg zullen we meer met cyber incidenten te maken krijgen. Hoe opgelucht we ook zijn dat er een vaccin is tegen corona, is het einde echter met de digitale virussen nog niet in zicht…

We gaan boeiende tijden tegemoet! Maar voor nu, wou ik jullie graag prettige feesten en een gelukkig nieuwjaar wensen! Maak het gezellig in jullie kleine bubbels en laten we samen die donkere dagen doorkomen en vertrouwen putten uit het feit dat het volgend jaar beter zal worden! Beloofd!