Mijn

Mijn "Why" als Change Manager

Paperless, Over Belfinity
04 Dec 2020

Eén van de zaken die ik aanvankelijk het meeste heb onderschat wanneer ik begon met Belfinity is de weerstand van mensen bij verandering. En laat verandering nu eenmaal zijn wat ik breng. Laat dat dan net extra gevoelig liggen, aangezien ik een zekerheid wil wegnemen, namelijk papier. Ik heb intussen met mijn visie van “paperless office” al redelijk wat organisaties benaderd. Over het algemeen zijn de meesten echter goed bezig en is er weinig nood aan externe expertise. Werkelijk?

De verdoken kost is één van de redenen waarom hier zo weinig focus op is. Juist omdat dit een “blank spot” is, is het de moeite om dit te laten bekijken door een expert. Spoedig meer over mijn realisaties bij de klanten die mij hebben ingeschakeld: een totale besparing van 150.000€ en een “at first sight” besparing van 27.000€ kan je vandaag de dag toch niet zomaar naast je neerleggen. En dan is het ecologische aspect nog niet belicht, dat kan tellen als je 45 bomen kan uitsparen door anders en bewuster te gaan printen.

Anderzijds zeggen de trends op macro-niveau ook iets anders: “COVID-19 heeft ons met de neus op de feiten gedrukt dat er binnen de overheid nog heel wat papieren processen zijn.”, dixit Jan Jambon, Minister-President van de Vlaamse Regering. De situatie bij justitie is dramatisch: faxen, papier uitprinten en terug inscannen, een verplaatsing moeten maken omwille van een blad papier, dixit Advocaat Walter Damen.  

Omdat ik die weerstand wil kunnen ombuigen naar iets positiefs, heb ik mij bijgeschoold als Change Manager. Zo geef ik een extra dimensie aan mijn dienstverlening en wil ik ervoor zorgen dat ik de mensen met wie ik werk kan voorbereiden op “the new way of working”, maar hen ook gedurende het traject kan ondersteunen. Belfinity staat letterlijk voor het periodiek controleren dat een verandering wordt bestendigd zodat de investering in mijn diensten rendeert. Hit & run-projecten doe ik liever niet, omdat ik mij graag wil inleven in de situatie bij mijn klanten en hun wil blijven adviseren hoe ze paperless en secure kunnen werken. Binnenkort zal ik ook de PROSCI-certificatie halen zodat ik het ADKAR-model kan toepassen bij wie er baat bij heeft.

Iedereen zal akkoord zijn dat veranderingen nu eenmaal een feit zijn, er zijn zowel interne als externe veranderingen aan de gang. Vandaag meer dan ooit. Omgaan met verandering is één van de grootste uitdagingen van organisaties. Dat bleek nog uit de DataNews awards voor “CIO of the Year” eerder deze week, toen gevraagd werd naar de uitdagingen bij de CIO’s. Als je de skills niet zelf in huis hebt, of je wil samenwerken met een partner die eens een andere blik op een aantal zaken kan werpen, aarzel dan niet mij te contacteren door mij te bellen op 0472/95.10.44 of een mailtje te sturen naar karolien@belfinity.be