Bouwen aan awareness

Cyber security hangt nauw samen met informatieveiligheid. Het is een logische maatregel om het bewustzijn rond data privacy en cyber hygiëne te verhogen. De menselijkse factor blijkt nog steeds aan de basis te liggen van de stijgende cijfers van hackings en datalekken, een element waaraan voldoende aandacht moet besteed worden nu we met zijn allen meer digitaal werken.

User awareness bekom je niet na één of zelfs meerdere opleidingen. Het is een kwestie van een doordacht programma op te zetten waarbij er op verschillende manieren aan awareness gewerkt wordt, waarbij opleiding of e-learning slechts één aspect is. Het komt erop neer een cultuur te creëren rond security en privacy awareness door:

- training en awareness met rolverdeling

- gesimuleerde aanvallen 

- "security games & championships"

Zo is KIPS game (Kaspersky Interactive Protection Simulation) een dynamisch awareness spel gebaseerd op het principe 'al doende leert men'. Deze simulatie van 2 uur is gebaseerd op een waargebeurde hack en zal je inspireren hoe zo productief mogelijk te kunnen blijven verder werken en zo weinig mogelijk geld uit te geven.  

Security awareness